Crisis in de beveiliging

Een zomerblog van Leon Vincken als directeur VBe NL over de toekomst van onze particuliere beveiliging. 

De zomer is in volle gang en de gemoederen tussen een aantal vakbonden en werkgevers in ons land lopen weer eens hoog op. De crisis in ons land ligt ver achter ons en er worden weer hoge winsten gemaakt door de grote multinationals. De beurs is sky high en lijkt geen rem te hebben. De welvaart groeit mee. We worden ouder, gezonder en zijn van vele gemakken voorzien.

Maar niet iedereen profiteert hiervan. Het aloude gelijkheidsbeginsel laat zich gelden. Niet in de laatste plaats veroorzaakt door winsten die gemaakt zijn door werknemers zo efficiënt mogelijk in te zetten. Werknemers die ouder, welvarender, goed opgeleid en geïnformeerd zijn. Werknemers die intussen niet meer bevreesd hoeven te zijn voor hun baan met de grote arbeidsmarkttekorten die op ons af denderen. Maar die wel moeten investeren in alle veranderingen van onze steeds sneller veranderende wereld.

Op de rem staan omdat je werkgever kansen ziet en keuzes maakt die niet passen in jouw beeld van het dagelijks werk helpen maar korte tijd. De veranderingen gaan toch door. Meewerken en samen de snel opvolgende veranderingen vorm en inhoud geven betekent energie en invloed.Dat dit werkt zien we in veel familie- en MKB bedrijven. Samen de schouders onder het bedrijf en samen bouwen aan relaties met klanten, je collega’s en ja met je baas. Winsten worden daar geïnvesteerd in een duurzame toekomst, productontwikkeling en in vakbekwaamheid. En dat blijft hard nodig want de wereld staat niet stil.

De schuldenberg is nog nooit zo hoog geweest, een handelsoorlog dreigt, het klimaat vormt een grote uitdaging en de verschillen tussen arm en rijk, welvarend en ongezond, de haves and don’t haves zijn wereldwijd zichtbaarder dan ooit. In een tijd dat individualisme steeds verder toeneemt en we ons terug lijken te trekken in (internet)netwerkbubbels van gelijkgezinden. Daar waar de enige waarheid heerst. Waar je te hoop kunt lopen tegen vermeend onrecht zonder zelf in actie te komen en het gesprek aan te gaan met anderen en te luisteren naar nieuwe ideeën, naar kansen en blijven investeren in de almaar veranderende toekomst.

In de beveiliging is het niet anders. Stakeholders en vakbonden bepalen de stemming op Schiphol. Net als in het openbaar vervoer, mega schoolbedrijven of landelijke organisaties die hun binding met het dagelijkse werk door doorgeslagen efficiëntie, management en beheersfuncties ver zijn afgedwaald van het dagelijkse vak, het product en dienstverlening waar het om gaat.

Buiten Schiphol heerst er rust, bouwt men ook in de beveiliging samen met de vakbond aan een nieuwe toekomst. Kennen we ook in 2018 een loonsverhoging van 4,5% tot zelfs 5% en investeren we in duurzaamheid, in opleiding en in werkroosters opgesteld door de werknemers zelf. De enige actie die nodig is, is het in gesprek blijven over onze duurzame toekomst en luisteren en samen investeren. Dat lukt voor alle beveiligers en verkeersregelaars die werken bij VBe NL bedrijven. Wij bewegen mee. Juist nu inventariseren we met DigiC weer volop in het ophalen met wat werkgevers en werknemers bezig houdt.

Crisis in de beveiliging. Wel nee, de kop is slechts de one liner die uitdaagt om nieuwsgierig te lezen en te luisteren naar deze zomerblog en daar onder het genot van een warme zomerstraal over te mijmeren en na de zomer vol energie de draad op te pakken en ook met niet gelijkgezinden in elkaar te investeren voor de winter toeslaat. Ook in beveiliging.

Fijne zomer.

Deze blog is 12 juli geplaatst op www.vbe.biz