Boeiende zomer in beveiliging

De zomer draait op volle toeren, is heet en gefeest wordt er volop tijdens de festivals. Achter de schermen is het bij VBe NL eveneens heet: 100-ledengrens passeert - Schiphol vraagt om feitenkennis arbeidsvoorwaarden - cao Beveiliging krijgt tweemaal dispensatie! Niet iedereen is blij. 

Het is wederom een druk festivalseizoen, maar ook in de reguliere beveiliging en op de weg. Er is volop krapte in de markt van luchthaven/evenementen/objectbeveiligers tot verkeersregelaars. VBe NL spant zich maximaal in om bedrijven te laten aansluiten bij de vereniging om samen het brede veiligheidsdomein vorm te geven. En dat lukt! Het 100ste lid is inmiddels verwelkomt. En dat is niet voor niets. VBe NL is in trek. Mkb bedrijven voelen zich gehoord en weten samen stappen te zetten naar groei en positie binnen het veiligheidsdomein. Ook hun werknemers zijn tevreden. Dat is ook niet voor niets want het werk is uitdagend en aantrekkelijk, met daarbij uitstekende arbeidsvoorwaarden. Kwaliteit-gelijkheid-transparantie, de VBe NL kernwaarden vormen nog steeds het stevige fundament van succes.

Met de dispensatie van de cao Beveiliging van de algemeenverbindendverklaarde cao Particuliere en de afspraken voor het derde ww-jaar, heeft ook de Minister van Sociale Zaken duidelijk gemaakt dat er verschil is ontstaan in het veiligheidsdomein. Van smalle reguliere manbeveiliging staan we voor een meer samenhangende uitdaging om het veiligheidsgevoel waar te maken. Dat vraagt om brede organisaties en inzet van werknemers in diverse disciplines die samenwerken. Er ontstaan hierdoor meer doorstroommogelijkheden en nieuwe innovatieve kwaliteitsimpulsen. De cao Beveiliging speelt hierop in. Mede gevoed door alle werknemers zelf met hun deelname aan het Digi-C pannel op initiatief van vakbond De Unie. Wat levert het op? Een loonstrook die er niet om liegt met 750 EUR meer te verdienen per jaar en uiteindelijk 10.000 EUR meer pensioen opbouw. 

Niet alle concurrenten zijn daar happy mee. FNV, CNV en werkgeversvertegenwoordiging NVB hebben grote moeite met de verbreding van VBe NL en zetten alles in strijd om vooral hun belangen op Schiphol en de aankomende tender voor vijf jaar veilig te stellen. Dat betekent: de eigen cao voor de komende vijf jaar gaat voor en geen dispensatieruimte voor mogelijke oneerlijke concurrentie. Blijkbaar is voor hen de cao Beveiliging een slecht alternatief voor werknemers. Een recent gepubliceerde loonstrook op www.vbe.biz maakt de feiten snel inzichtelijk. 

Het is al warm buiten maar binnen zal het zeker de komende maanden ook niet veel koeler worden.

Gelukkig mogen we ook ervaren hoe het er aan toe gaat op een top festival in het oosten van het land: Huntepop. Veiligheidsbeleving is onbekommerd kunnen slenteren en genieten van heel veel muziek, samen zijn, food en drank voor het hele gezin. Een werkbezoek geeft een mooie inkijk hoe Globe Security en Europe Traffic hieraan samen met vele evenementen-professionals en vrijwilligers invulling geven. Chapeau!