Arbeidsmarkt opvolgende crisis

Na alle crisis de afgelopen jaren is de opvolgende alweer present. Sluipend als deze al was de afgelopen decennia, zo weet ook deze ons alsnog te verrassen: personeelskrapte. Oorzaak: vergrijzing én een flitsende corona herstart in recordtempo. We komen handen tekort!

De vergrijzing is een bekend gegeven en is al jaren op geanticipeerd met de pensioenleeftijd en met herziening van de zorgsector. Deze sector is zo arbeidsintensief dat er zonder aanpassingen geen bakker meer over blijft om ons brood te pakken in de toekomst. De financiële crisis en corona maakten een veenbrand onzichtbaar. Maar ondanks een oorlog en crisis op de energiemarkt, draait de welvaartsmachine inmiddels weer volop overuren. De coronajaren moeten worden ingehaald, einde thuiszitten en leven met beperkingen. We mogen weer. Intussen is de vraag heel wat groter dan het aanbod. In alle sectoren waar LeVinck Cao en Bestuur actief is piept en kraakt het. Personeel aardig van links naar rechts geschoven tijdens corona en is plotsklaps voelbaar schaars. Zo schaars dat FNV zijn kansen ruikt en zaken niet altijd meer aan de cao-tafel doet maar rechtstreeks met bijvoorbeeld Schiphol. En de portemonnee wordt getrokken. Personeel is de rem op de omzet en op reputatie als je niet meer kunt leveren. Publicitair gevoelige sectoren staan direct in de verkeerde spotlights. 

Intussen giert de inflatie door de aanhoudende oorlog in Oekraïne en wereldwijde stagnatie van goederen transporten/aanhoudende coronabeperkingen in China. Of is dit toch uiteindelijk ook het gevolg van alle gratis geld? Een loonprijs spiraal lijkt in ieder geval in wording. En in de polder? Daar polderen we vrolijk door in maakbaarheid van onze eigen individuele Nederlandse belangen. De grote vraag is of we hiermee nog voldoende antwoord vinden op alle crisis van deze tijd of deze juist veroorzaken en in stand houden. Maar wat is het alternatief? Het arbeidsmarkttekort wat zich nu aandient lossen we in ieder geval niet snel op. Het wordt een krachtmeting van belangen en keuzen.