De kracht van het besturen van fondsen

LeVinck Cao en Bestuur is als bestuurslid actief bij het pensioenfonds recreatie, SPR en als voorzitter bij het arbeidsmarktfonds in de huisartsenzorg, SSFH. In beide besturen is het zaak om met mede bestuursleden, als vertegenwoordigers van sociale partners in de verschillende branches, de doelstellingen van het fonds te halen. Niet altijd een eenvoudige opgave nu de vanzelfsprekendheid van solidariteit steeds meer plaats maakt voor directe resultaten voor het individu en eigen groep. 

Gaat het bij een jong pensioenfonds, zoals de recreatie, nog minder over een jong-oud debat en wie nu het meeste recht heeft op opgebouwde aanspraken, externe invloeden laten zich net zo hard gelden. Werkgevers die hoge premies betalen waar de rek uit is, werknemers die, vooral vanuit seizoensarbeid gedachten, afvragen of een pensioenfonds wel het geschikte middel is. De economie werkt niet mee, de zeer lage rente voor jonge pensioenfondsen tikken zwaar aan. De zeilen worden maximaal bijgezet voor goede beleggingsresultaten tegen efficiënte kostprijzen. 

Bij een arbeidsmarktfonds speelt de vraag parallel niet anders. Werkgevers en werknemers dragen ook hier premie af voor het collectief en zien niet allemaal individueel de vruchten van activiteiten van het fonds. Zeker niet als er in de eigen regio weinig arbeidsmarktproblemen zijn. Maar ook hier doet een fonds voor het collectief meer dan op het eerste oog lijkt. Geïnvesteerd wordt in noodzakelijk onderzoek, aandacht voor agressie en geweld, opleidingen en ondersteuning bij de ontwikkeling van meer specialistische beroepen zoals de praktijkondersteuner en triagist. Voor de vele kleinere werkgevers wordt werk gemaakt van HRM ondersteuning en het fonds kent een subsidieregeling voor stagiaires en praktijkbegeleiders. 

De kracht van het besturen van fondsen bestaat in deze tijd niet alleen in competente integere bestuurders maar vooral ook in krachtige, duidelijke, eenvoudige en eerlijke communicatie waarbij voeling houden met de betalende deelnemers, de klanten, centraal moet staan. Vanuit een sterke governance moet een fonds net als een bedrijf gerund worden en als de klanten wegblijven of ontevreden zijn, is er geen toekomst. Ongeacht de externe en vaak economisch-politieke invloeden. Een uitdaging voor besturen van sociale partners die hun basis en oorsprong vinden in solidariteit voor het geheel. 

Bij beide fondsen zijn de afgelopen periode nieuwe websites gelanceerd die deelnemers-klanten centraal stellen. Kijk op www.pensioenfondsrecreatie.nl en op www.ssfh.nl